«ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ» Παρουσίαση βιβλίου του ερευνητή – ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη με τίτλο «Οι Δωσίλογοι»
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης του τελευταίου βιβλίου του ερευνητή και ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη, «Οι Δωσίλογοι». Το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού ήταν φανερό στην κατάμεστη αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος Πεντέλης, όπου υποβλήθηκαν πολλές και πρωτότυπες ερωτήσεις στον συγγραφέα, ο οποίος απάντησε εμπεριστατωμένα και με πλήθος επιπρόσθετων πληροφοριών.
Ο Κώστας Αποστολίδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η παράταξη προχώρησε στη διοργάνωση της εκδήλωσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
Την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του βιβλίου ως αποτέλεσμα μεθοδικής ερευνητικής δουλειάς που φωτίζει ένα θέμα-ταμπού για δεκαετίες.
Την έμμεση απόδοση τιμής προς εκείνους που διάλεξαν τον δρόμο της Αντίστασης σε συνθήκες ακραίου κινδύνου, αντίθετα με τους πολλούς που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής για ίδιο όφελος.
Ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας να γνωρίζουμε ως λαός την ιστορία μας για να προστατέψουμε το κοινό μας μέλλον.
Ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, από τη γραμματεία της παράταξης, σύστησε τον συγγραφέα στο κοινό, αναφερόμενος επιγραμματικά στο συγγραφικό του έργο και τις άλλες πρωτοβουλίες ή συμμετοχές του, όπως:
Τους 8 θεματικούς ιστορικούς περιπάτους που συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, όπου διαδραματίστηκαν κομβικής σημασίας γεγονότα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
Τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη το 2015 των εκδηλώσεων εορτασμού της επετείου της 12ης Οκτωβρίου 1944 από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς.
Τη συμμετοχή του στην επιστημονική ομάδα ιστορικών για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.
Αναφέρθηκε επίσης στην απρόσμενη και εντυπωσιακή εκδοτική επιτυχία του βιβλίου, καθώς και στην κριτική που έχει ήδη εκφραστεί στη δημόσια συζήτηση. Συνέδεσε το περιεχόμενο του βιβλίου με γεγονότα ένοπλου δοσιλογισμού σε περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, με κύριες αναφορές στο τάγμα της Νταού Πεντέλης, τα βάρβαρα γεγονότα του Κορωπίου και τα μπλόκα σε Λαύριο, Κερατέα, Ραφήνα και Καλογρέζα.
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξήγησε τους βασικούς λόγους που τον οδήγησαν στην 7χρονη συγγραφή του βιβλίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
Το πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη που προηγήθηκε της περιόδου του Δωσιλογισμού, με τη μετακίνηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού προς την ακροδεξιά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Την εκτεταμένη συνεργασία τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού με τις αρχές κατοχής από τον Απρίλιο του 1941, δύο χρόνια πριν την ίδρυση του ΕΑΜ.
Το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά υπήρξε ελληνικός στρατός κατοχής στην Αθήνα, ενσωματωμένος στον γερμανικό στρατό κατοχής.
Τον αντικομμουνισμό ως κοινό υπόβαθρο λειτουργίας του κράτους κατά τη διάρκεια της κατοχής και στη μεταπολεμική περίοδο.
Την σχεδόν πλήρη απουσία συνεπειών μεταπολεμικά για τους συνεργάτες των κατακτητών.
Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από αυτή τη συνεργασία και τη βίαιη ανακατανομή της ακίνητης περιουσίας χιλιάδων Ελλήνων και Εβραίων κατά τη διάρκεια της κατοχής, με την διοικητική διευκόλυνση στην αρχή και την μη τιμωρία ή αποκατάσταση μεταπολεμικά.
Με την παρουσίαση σπάνιων ανέκδοτων φωτογραφιών από την περίοδο 1941-1944, συζητήθηκαν συγκεκριμένες πτυχές του Δωσιλογισμού και παρουσιάστηκαν ορισμένα από τα πρόσωπα που έπαιξαν κομβικό ρόλο στη διοίκηση της χώρας εκείνη την περίοδο.
Στη συνέχεια, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις πηγές της έρευνας, την ευκολία πρόσβασης σε αυτές, τις διαφορές στη μεταπολεμική αντιμετώπιση του Δωσιλογισμού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλπ.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον συγγραφέα να υπογράφει βιβλία για πολλούς από τους παρευρισκόμενους που τα προμηθεύτηκαν από τον χώρο της εκδήλωσης.
Η Γραμματεία της Δημοτικής Παράταξης
ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ Δελτίο τύπου 19/5/24