«Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος» Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Η Πεντέλη μας» εκπέμπει σήμα κινδύνου για το βουνού της Αττικής
«Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος» Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Η Πεντέλη μας» εκπέμπει σήμα κινδύνου για το σεληνιακό τοπίο του πιο κακοποιημένου, από εξόρυξη και πυρκαγιές, βουνού της Αττικής.
– Πεντέλη SOS-
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στις 5/6/2024, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Η Πεντέλη μας», εκπέμπει σήμα κινδύνου από το σεληνιακό τοπίο του πιο κακοποιημένου, από εξόρυξη και πυρκαγιές, βουνού της Αττικής.
Επί δεκαετίες, Μονές και ιδιωτική πρωτοβουλία, με την ανοχή του κράτους, ασέλγησαν επί του βουνού που μας χάρισε τα μάρμαρα του Παρθενώνα και γέμισαν τις πλαγιές του με σκάμματα και όγκους παραπροϊόντων εκσκαφής, καταστρέφοντας τα τεκμήρια της επιμελημένης εξόρυξης των αρχαίων και το οδικό δίκτυο καταγωγής των μαρμάρων.
Μετά από δεκαετίες, κεντρική διοίκηση και τοπικές αρχές, όχι μόνο δεν αισθάνονται ενοχή για το ανοσιούργημα στο οποίο συνέπραξαν αλλά επιδεικνύουν ένοχη αδιαφορία για το κλείσιμο της ανοιχτής πληγής που εκτίθεται καθημερινά στη θέα των κατοίκων και των επισκεπτών του λεκανοπεδίου.
Μια πληγή που επιδεινώνει το κλίμα της πόλης, φορτίζει αρνητικά το αττικό τοπίο, σηματοδοτεί χαμηλό πολιτισμικό επίπεδο της χώρας και την εκθέτει παγκοσμίως για την αδιαφορία της για αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο πιο εμβληματικό βουνό της Αττικής.
Αντί για αποκατάσταση, ο Δήμος Πεντέλης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σχεδιάζουν φαραωνικά έργα στο Πεντελικό (θέατρα, γήπεδα, parking, κλπ.) το δε Δασαρχείο και ο ΣΠΑΠ ανέχονται, χρόνια τώρα, καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον παράνομες πράξεις και δραστηριότητες (απόρριψη μπάζων, λαθροεξόρυξη, motocross, κλπ.) στις πλαγιές του.
Οι δε Μονές, ο βασικός ένοχος του σεληνιακού τοπίου, ενώ συνυπέγραψαν την 1439 σύμβαση της Ιεράς Συνόδου για παραχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο των αγροτοδασικών εκτάσεων της Εκκλησίας, έναντι της ανάληψης από το κράτος της μισθοδοσίας και της καταβολής των συντάξεων του κλήρου, η οποία κυρώθηκε με το νόμο Τρίτση (1811/88), προβάλλουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα και ασκούν πράξεις νομής στις πληγωμένες πλαγιές του Πεντελικού. Ενέργειες που δυστυχώς ευδοκιμούν χάρη στην αμέλεια των υπεύθυνων υπηρεσιών (Δασαρχείο, Κτηματική Υπηρεσία) και την συνέργεια των Δήμων Πεντέλης και Κηφισιάς.
Από τις πληγωμένες πλαγιές του Πεντελικού απευθύνουμε έκκληση για παν αττική κινητοποίηση, με άξονες:
Αδιαφορία και ανοχή σημαίνει συνενοχή
Χρέος μας, το κλείσιμο των πληγών του Πεντελικού και η αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του
Παλεύουμε για μια Πεντέλη – δημόσια έκταση -, αντάξια της συνεισφοράς της στον Παρθενώνα, ασπίδα της πόλης στην κλιματική κρίση και τόπο ήπιας αναψυχής.