«Μπλε κάβουρα» Οι Ιταλοί τον ενσωματώνουν σε παραδοσιακές συνταγές για να τον εξοντώσουν

 «Μπλε κάβουρα» Οι Ιταλοί τον ενσωματώνουν σε παραδοσιακές συνταγές για να τον εξοντώσουν

Οι Ιταλοί τον ενσωματώνουν σε παραδοσιακές συνταγές τον «Μπλε κάβουρα» για να τον εξοντώσουν καθώς προκαλεί καταστροφές σε περιοχές οστρακοειδών αλλά και πλούσιες σε ψάρια όπως γλώσσες και κεφάλους.

Η εφημερίδα  La Republica σε άρθρο της μεταφέρει την απόγνωση των Ιταλών ψαράδων από την επέλαση του μπλε καβουριού καθώς προκαλεί καταστροφές σε περιοχές οστρακοειδών αλλά και πλούσιες σε ψάρια όπως γλώσσες και κεφάλους.

 «Μπλε κάβουρα» Οι Ιταλοί τον ενσωματώνουν σε παραδοσιακές συνταγές για να τον εξοντώσουν

Με το θέμα έχει ασχοληθεί το  υπουργό Γεωργίας που  ζήτησε τον διορισμό ενός έκτακτου επιτρόπου, για την έναρξη εντατικών εκστρατειών σύλληψης του μπλε καβουριού. Από την άλλη οι ψαράδες ο Δήμος αλλά και οι Σεφ των περιοχών αυτών βρέθηκαν μια απλή και λογική λύση. Ετοίμασαν μια σειρά από συνταγές με μπλε καβούρι στα εστιατόρια τους ενώ παράλληλα δημιούργησαν λαχταριστά έτοιμα πιάτα για το λιανικό εμπόριο. Άλλωστε το μπλε καβούρι είναι υψηλής θρεπτικής αξίας με ήπια, γλυκιά γεύση και τρυφερό κρέας.

Το μπλε καβούρι εισήχθη στην Ευρώπη από τις ακτές του Ατλαντικού, πιθανώς μέσω του νερού έρματος των πλοίων, από τις αρχές του 20ο αιώνα .  Γρήγορα εξαπλώθηκε στις  ακτές της Μεσογείου Θάλασσας. Στις  ιταλικές  ακτές εμφανίστηκε  στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγο της άφθονης τροφής που βρήκε ο πληθυσμός τους εκτινάχτηκε.

Από την άνοιξη του 2023 και μέχρι σήμερα, στο Βένετο αλλά και στο Εμίλιαν δυο ψαροπαιριοχές που πλήττονται περισσότερο η παραγωγή αχιβάδων έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί, με το μπλε καβούρι  να μπορεί να συνθλίβει κυριολεκτικά τα κοχύλια αφού τα έχει βγάλει από την άμμο του βυθού. Οι φάρμες μυδιών οι συνεταιρισμοί και οι κοινοπραξίες έχουν κυριολεχτικά καταστραφεί. Και απειλούνται πάνω από  2.000 οικογένειες της περιοχής σε ανεργία.

 «Μπλε κάβουρα» Οι Ιταλοί τον ενσωματώνουν σε παραδοσιακές συνταγές για να τον εξοντώσουν

Παντός και στην  Ελλάδα, οι ψαράδες το θεωρούν απειλή, καθώς είτε τρώει τα ψάρια, είτε τα σκοτώνει, είτε ακόμη μπλέκεται στα δίχτυα και τα καταστρέφει .

Το μπλε καβούρι απειλεί και την Κέρκυρα

Τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει απόβαση στην Κέρκυρα και απειλούν τα οικοσύστημα γιατί όπως οι επιστήμονες τα αποκαλούν  είναι αδηφάγα.  Επισημαίνουν πως αντί για ψάρια στο ιχθυοτροφείο στη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη στη Β. Κέρκυρα τα δίχτυα γεμίζουν με μεγάλα «μπλε καβούρια».

Η παρουσία του δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς πρόκειται για κυρίαρχο θηρευτή που ασκεί ισχυρή πίεση σε πληθυσμούς οστράκων και ψαριών, ενώ καταναλώνει και νεκρούς οργανισμούς. Για το επίμαχο θέμα, τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει επικοινωνία της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων με το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο της νοτίου Ιταλίας, προκειμένου να βρεθούν τρόποι για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν  πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο οικοσύστημα της καθώς δέχεται μεγάλη πίεση από την παρουσία εκατοντάδων μπλε καβουριών που απειλούν την οικολογική ισορροπία.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα edisorama.gr , συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο