Την απόδοση στους δήμους ποσοστού του τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση ζητά με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ- Ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού
Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο στην απόφασή του τονίζει πως με δεδομένο ότι οι δήμοι έχουν την κύρια ευθύνη για σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του τομέα τουρισμού σε τοπικό επίπεδο (καθαριότητα, συντήρηση υποδομών, κατασκευή ανθεκτικών έργων, τουριστική προβολή, εφαρμογές λογισμικού, κ.λπ.) θεωρεί άδικη και καταχρηστική την πρόβλεψη της σχετικής ΚΥΑ για την κατανομή των εσόδων από το τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, καθώς αφενός δυσχεραίνει την ήδη ισχνή οικονομική κατάσταση των δήμων, αφετέρου σφετερίζεται μέρος των εσόδων που οφείλουν να ανήκουν στους δήμους. Παράλληλα με Δελτίο Τύπου της ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Το 2025 θα έπρεπε να αποδοθούν στους δήμους 8,3 δις ευρώ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, τους αποδίδονται μόλις 2,5 δις ευρώ.
Ως εκ τούτου το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά την απόδοση στους δήμους ποσοστού του τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση ως εξής:
Το 60% του συνόλου των εσόδων να κατανεμηθεί στους δήμους. Από το παραπάνω ποσοστό το 48% να καταβληθεί στον οικείο δήμο και το υπόλοιπο 12% στο σύνολο των δήμων της χώρας, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθείται για την αναδιανομή του ΤΑΠ.
Το υπόλοιπο 40% του συνόλου των εσόδων να καταβάλλεται ΜΟΝΟ σε ανθεκτικά έργα πολιτικής προστασίας, υποδομής, θωράκισης και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές μέσω Ειδικού Προγράμματος για του ΟΤΑ Α΄ βαθμού.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεση και διαμαρτυρία του για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον προϋπολογισμό 2025 . Το 2025 θα έπρεπε να αποδοθούν στους δήμους 8,3 δις ευρώ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, τους αποδίδονται μόλις 2,5 δις ευρώ.
Παράλληλα το ΔΣ της ΚΕΔΕ ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Ενώ με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε εξηγεί τους λόγους ,την αντίθεση της και την διαμαρτυρία της για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σας παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΔΕ στην τελευταία της συνεδρίαση:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 04/12/24
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά τη συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση για τον κρατικό προϋπολογισμό έτους 2025, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση και διαμαρτυρία του για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι παρά τις προβλέψεις για μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,2% το 2025, η απόδοση στους δήμους των ποσών που αναλογούν υπολείπεται όχι μόνο από το ποσό που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και από το ανώτατο όριο αποδόσεων που έχει τεθεί.
Συγκεκριμένα ενώ βάσει του Ν.3852/2010 θα έπρεπε να τους αποδοθούν 8,3 δις ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού το 2025 οι αποδιδόμενοι πόροι ανέρχονται σε 2,5 δις ευρώ, ποσό πολύ πιο χαμηλό και από το ανώτατο όριο αποδόσεων (πλαφόν) που έχει οριστεί για τους ΟΤΑ και ανέρχεται σε 3.8 δις.
Σε σχέση με το 2024, το 2025 και εφεξής θα αποδίδονται στους δήμους 140 επιπλέον εκατ. ευρώ, παρά ταύτα η απόσταση από πραγματικές ανάγκες των δήμων παραμένει μεγάλη, οι δήμοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε παρατεταμένη οικονομική ασφυξία και να είναι δέσμιοι μνημονιακών υποχρεώσεων του παρελθόντος.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να θέσει εκ νέου τις προτάσεις για τα οικονομικά των ΟΤΑ και συγκεκριμένα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων.
Παράλληλα παραμένει στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των παρακρατηθέντων πόρων, μέσω κοινής επιτροπής και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία πρέπει να συσταθεί.
«Οι διεκδικήσεις μας, τονίζει το ΔΣ της ΚΕΔΕ, παραμένουν στο ακέραιο αμετάβλητες, όπως έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και έχουν γίνει γνωστές στην Κεντρική Κυβέρνηση.
Συνεκτιμώντας την καλή προοπτική της Ελληνικής Οικονομίας η οποία αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ζητάμε να εφαρμοστούν και σε επίπεδο δήμων κατ’ αναλογία, οι σημαντικές αυξήσεις των τριών πόρων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του ΕΝΦΙΑ, που αποτελούν το καλάθι των ΚΑΠ.
Η οικονομική αυτοτέλεια και η επάρκεια πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την σωστή λειτουργία των ΟΤΑ, στο απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον της εποχής μας».