Η ενσωμάτωσή νέων τεχνολογιών στον Ελληνικό Στρατό ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητας της χώρας
Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα που χαρακτηρίζετε από την ραγδαία εξέλιξη στη βιομηχανία της τεχνολογίας δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός αναλυτής για να αντιληφθεί ότι ένας στρατός για να είναι σύγχρονος και αποτελεσματικός πρέπει να διαθέτει διαδίκτυο, υπερυπολογιστές, δορυφορικά συστήματα, drones, αντιπυραυλικοί θόλοι, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντική κρυπτογράφηση και κάθε είδους τεχνολογίες αιχμής αποτελούν τα εργαλεία των σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων.
Μην ξεχνάμε φυσικά και τις έντονες γεωπολιτικές και ενεργειακές ανακατατάξεις που έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα ασταθές και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν αναγκαία την προσαρμογή της χώρας σε νέες τεχνολογικές και στρατηγικές απαιτήσεις για την ενίσχυση της άμυνας της. Η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη τις νέες μορφές απειλών, προετοιμάζεται κατάλληλα με την ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών αιχμής που θα της επιτρέψουν να ανταπεξέλθει σε αντίστοιχες καταστάσεις.
Τουρκία
Η Τουρκικές εταιρείες με τις ευλογίες του Ερντογάν έχουν κάνει μεγάλα τεχνολογικά άλματα στην πολεμική βιομηχανία κυρίως στην κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων αλλά και στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).
Πρόσφατα η εταιρεία Baykar Tech δημοσίευσε πλάνα (13 Νοεμβρίου 2024) από δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου UAV-230 από το drone Bayraktar Akıncı, με επιτυχή πλήγμα σε στόχο από απόσταση 155 χιλιομέτρων.
Ο UAV-230, κατασκευασμένος από την τουρκική εταιρεία Roketsan, περιγράφεται ως “βαλλιστικός υπερηχητικός πύραυλος αέρος-εδάφους” και είναι αποτελεσματικός κατά σταθερών χερσαίων και θαλάσσιων στόχων, ραντάρ αεράμυνας, συστημάτων επικοινωνιών, καθώς και ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων, όπως κέντρα διοίκησης. Μπορεί να πλήξει στόχους με ακρίβεια σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων
Η ενσωμάτωση τέτοιων πυραύλων σε drones ενισχύει σημαντικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας, προσφέροντας ευελιξία και αυξημένη εμβέλεια σε επιθετικές επιχειρήσεις. Παράλληλα προσφέρει τακτικό πλεονέκτημα στην Τουρκία καθώς τα μη επανδρωμένα οχήματα είναι λιγότερο ανιχνεύσιμα και πιο οικονομικά από τα επανδρωμένα μέσα.
Ελλάδα
Παράλληλα η Ελλάδα προχώρησε στην απόκτηση των προηγμένων drones παρατήρησης Aerosonde της εταιρείας Textron, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η πιθανού ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία, περιλαμβάνει την προμήθεια αδιευκρίνιστου αριθμού drones για τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα M1117 ASV, καθώς και όλο τον απαιτούμενο συνοδευτικό εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης.
Το UAS Aerosonde είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο αερόχημα παρατήρησης και μια έκδοση του έχει ήδη επιλεγεί για το πρόγραμμα FTUAS που θα παρέχει οργανική ικανότητα αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών στις ομάδες μάχης των ταξιαρχιών του Αμερικανικού Στρατού. Το αερόχημα είναι ικανό να φέρει πάνω από σαράντα διαθέσιμα ωφέλιμα φορτία όπως ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR), συστήμα αυτόματης αναγνώρισης (AIS), αυτόματο σύστημα μετάδοσης δεδομένων (ADS-B), σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW, SIGINT, COMINT), ραντάρ laser (LiDAR), σύστημα τρισδιάστατης χαρτογράφησης καθώς και συστήματα αναμετάδοσης επικοινωνιών και Ad-hoc δικτύωσης (MANET).
Η απόκτηση των drones αναμένεται να απογειώσει τις ικανότητες επιτήρησης του πεδίου μάχης για τον Ε.Σ. Η ουσία φυσικά είναι πως με την πρακτικά ανέξοδη προμήθεια των 1.200 τεθωρακισμένων M1117 και την προσθήκη οργανικού UAS σε αυτά, ο Ε.Σ. εισάγει στην περιοχή ένα από τα πλέον προηγμένα οχήματα ένοπλης αναγνώρισης.
Ελληνική άσκηση ΤΑΜΣ «ΧΡΥΣΟ ΞΙΦΟΣ – 24»/“GOLDEN SWORD – 24 (GOSW – 24)”
Την ίδια στιγμή ο Στρατός Ξηράς κατά τη διάρκεια της άσκησης ΤΑΜΣ «ΧΡΥΣΟ ΞΙΦΟΣ – 24»/“GOLDEN SWORD – 24 (GOSW – 24)” στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε το νέο φορητό anti-drone σύστημα, αλλά και τα kamikaze drones, που αναπτύχθηκαν εξολοκλήρου από ελληνικά χέρια.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της άσκησης, παρουσιάστηκαν επίσης νέες τεχνολογίες, όπως kamikaze drones (drones αυτοκτονίας) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εποπτείας, τα οποία διαθέτουν μεγάλη εμβέλεια και αυτονομία. Τα kamikaze drones, που μπορούν να εκτοξευτούν και να καθοδηγηθούν από έναν μόνο στρατιώτη και έχουν τη δυνατότητα να περιφέρονται για ώρες πάνω από πεδία μάχης, αναζητώντας στόχους με τη χρήση προηγμένων οπτικών και συστημάτων παρακολούθησης. Όταν εντοπίσουν τον στόχο, μπορούν να τον εξουδετερώσουν άμεσα.
Η άσκηση περιλάμβανε σενάρια υψηλής έντασης, όπως επιθέσεις κορεσμού και επιχειρήσεις παρακολούθησης. Το νέο anti-drone σύστημα, κατασκευασμένο από στελέχη του Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ), ξεχώρισε για τη δυνατότητά του να εξουδετερώνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη με μηδενικό λειτουργικό κόστος.
Αν και οι ακριβείς τεχνικές λεπτομέρειες παραμένουν απόρρητες, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το σύστημα είναι σχεδιασμένο να παρέχει ασφάλεια σε κρίσιμες υποδομές και να ενισχύει τη συνολική αμυντική ικανότητα. Στόχος του Στρατού είναι η μαζική παραγωγή του συστήματος, ώστε να εξοπλιστούν άμεσα περισσότερες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.