Χαλάνδρι: «Greek Green Awards» Βράβευση του Δήμου Χαλανδρίου για την αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτων

Χαλάνδρι: «Greek Green Awards» Βράβευση του Δήμου Χαλανδρίου για την αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτων

Βράβευση του Δήμου Χαλανδρίου για την αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτων

Ένα ακόμα βραβείο εξασφάλισαν στοv Δήμο Χαλανδρίου οι πολιτικές για την αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτων, που εφαρμόζει σταθερά από το 2022. Το Χαλάνδρι εξασφάλισε το βραβείο «Προσφοράς στη μείωση των αποβλήτων», στα GreekGreenAwards, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 7ης Verde.Tec, της έκθεσης για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος την κυκλική οικονομία και τις έξυπνες πόλεις.

Ο Δήμος, έχοντας ήδη κατακτήσει σημαντική τεχνογνωσία στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων μέσω του προγράμματος Waste4Think,έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με την αποτροπή της δημιουργίας τους, εφαρμόζοντας μια σειρά από πολιτικές που χρηματοδοτούνται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων FoodRUs, ToNoWaste και Food Connection.

Χαλάνδρι: «Greek Green Awards» Βράβευση του Δήμου Χαλανδρίου για την αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτων

Στο πλαίσιο των τριών προγραμμάτων, ο Δήμος έχει συστήσει τη Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων, η οποία έχει στοχεύσει σε δύο κατευθύνσεις, όπως εξηγεί ο καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων FoodRUs και ToNoWaste, κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος. Αφενός έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μετρήσεις των τροφίμων που απορρίπτονται από τους Παιδικούς Σταθμούς, τα σχολεία, τα καταστήματα εστίασης και τα νοικοκυριά της πόλης, αφετέρου έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικές δράσεις για την πρόληψη των απωλειών τροφίμων, όπως ευαισθητοποίηση των πολιτών με δράσεις μαγειρικής zerowaste και με παραγωγή εντύπου που περιέχει συνταγές που αξιοποιούν τα τρόφιμα που έχουν ξεχαστεί στο ψυγείο ή την κουζίνα μας.

Για τη βέλτιστη αξιοποίηση του αναπόφευκτου  πλεονάσματος τροφών που δημιουργείται στην αλυσίδα τροφών σημαντική είναι η αναδιανομή τροφίμων πριν φτάσουν στην ημερομηνία λήξης τους, μέσα από τη σύνδεση του Κοινωνικού Παντοπωλείου με καταστήματα και φορείς, αλλά και η ανΩκύκλωση(food upcycling) των παραπροϊόντων επιχειρήσεων, όπως αναδείχθηκε με το παράδειγμα συνεργασίας ζυθοποιίας-αρτοποιίας.

Ανακύκλωση

Από την πρωτοποριακή αυτή συνεργασία του αρτοποιείου BREAD BC και της Ζυθοποιίας Αναστασίου έχουν προκύψει νέα, εύγεστα και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.Το αρτοποιείο BREAD BC δημιούργησε μια σειράαπό αρτοσκευάσματα (ψωμί, cookies, μπάρες) από χρησιμοποιημένη βύνη της Ζυθοποιίας Αναστασίου, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε μια νέα ετικέτα, την μπύρα GoldenAle, από αρτοσκευάσματα που περισσεύουν στο αρτοποιείο BREAD BC.

Η σημασία της εφαρμογής τέτοιων πολιτικών καταδεικνύεται από το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο που έχει η σπατάλη τροφίμων, αν αναλογιστούμε ότι η ετήσια σπατάλη τροφίμων στο πλαίσιο της ΕΕ φτάνει τα 132 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή πουεκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε κανονικό γεύμα, ανά δυο ημέρες.

Τα βραβεία Greek Green Awards αναδεικνύουν οργανισμούς, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεις που θέτουν την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική καινοτομία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος. Η επιλογή τους γίνεται από εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή. Τα βραβεία οργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης Verde.tec, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα 34 υπουργείων και φορέων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα edisorama.gr , συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο