Στην αυστηροποίηση της χρήσης κινητών τηλεφώνων, σχετικά με την απαγόρευση τους στα σχολεία ,θα προχωρήσει η Γαλλία
Η Γαλλία πρόκειται να αυστηροποιήσει την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα γυμνάσια, υποχρεώνοντας τους μαθητές ηλικίας 11 έως 15 ετών να κλείνουν τις συσκευές τους σε ένα ντουλάπι ή μια θήκη κατά την έναρξη της ημέρας.
Οι μαθητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, ξανά, στις συσκευές τους μόνο κατά την αποχώρησή τους.
Απαραίτητη η αυστηροποίηση της απαγόρευσης των κινητών
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε στη Γερουσία ότι επιθυμεί τα παιδιά να είναι πλήρως απομονωμένα από τα τηλέφωνά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας σε όλα τα γαλλικά γυμνάσια από τον Σεπτέμβριο.
Η Élisabeth Borne δήλωσε: «Σε μια εποχή που η χρήση των οθονών αμφισβητείται ευρέως λόγω των πολλών βλαβερών επιπτώσεών της, το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο για την ευημερία και την επιτυχία των παιδιών μας στο σχολείο».
Το 2018, η Γαλλία απαγόρευσε στα παιδιά τη χρήση κινητού τηλεφώνου σε όλα τα γυμνάσια – γνωστά ως collèges. Αυτό σημαίνει ότι τα τηλέφωνα πρέπει να παραμένουν απενεργοποιημένα στις σχολικές τσάντες και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται οπουδήποτε στο χώρο του σχολείου, ούτε και στο διάλειμμα, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
Τα σχολεία έχουν αναφέρει θετικά αποτελέσματα, με περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση, περισσότερη σωματική άσκηση, λιγότερο εκφοβισμό και καλύτερη συγκέντρωση. Ορισμένα όμως ανέφεραν ότι μερικά παιδιά έμπαιναν κρυφά στις τουαλέτες για να παρακολουθήσουν βίντεο στα τηλέφωνα στο διάλειμμα.
Τώρα η κυβέρνηση λέει ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει παραπέρα, διαχωρίζοντας πλήρως τα παιδιά από τις συσκευές τους για όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.
Αυτή η αναγκαστική «ψηφιακή παύση» – όπως την αποκαλεί η γαλλική κυβέρνηση – έχει δοκιμαστεί σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε περίπου 100 γυμνάσια τους τελευταίους έξι μήνες, με τα παιδιά να παραδίδουν τα τηλέφωνά τους κατά την άφιξή τους – τοποθετώντας τα σε ένα ντουλάπι ή κουτί ή σε μια ειδική κλειδωμένη θήκη που μπορεί να ξεκλειδωθεί μόνο από ένα ηλεκτρονικό σύστημα στις πύλες του σχολείου καθώς επιστρέφουν στο σπίτι τους.
Η απασχόληση με τα κινητά περιορίζει την ανάγνωση
Η Borne δήλωσε στη Γερουσία: «Όλα τα σχόλια από τη δοκιμή είναι θετικά, δηλαδή για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας στα σχολεία, και υπήρξε μαζική υποστήριξη από γονείς και εκπαιδευτικούς».
Αφού ορισμένα συνδικάτα αμφισβήτησαν το κόστος και την υλικοτεχνική υποδομή της οργάνωσης του συστήματος, η Borne δήλωσε ότι θα εναπόκειται στους διευθυντές να επιλέξουν μια μορφή φύλαξης των κινητών – για παράδειγμα ντουλάπια ή θήκες – προσθέτοντας ότι δεν θα κοστίσει περισσότερο από μερικές χιλιάδες ευρώ.
Η Borne, η οποία επικαλέστηκε μια μελέτη του Εθνικού Συμβουλίου Βιβλίου της Γαλλίας τον περασμένο μήνα, δήλωσε: «Ένας νέος περνάει σήμερα κατά μέσο όρο πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη, αλλά περνάει μόνο τρεις ώρες την εβδομάδα με ένα βιβλίο … Όχι μόνο η ανάγνωση μειώνεται, αλλά για όσους διαβάζουν, οι μισοί από αυτούς κάνουν ταυτόχρονα κάτι άλλο στο τηλέφωνό τους. Όλα αυτά είναι επιζήμια για την επιτυχία των μαθητών».
Μια έκθεση επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων που ανατέθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πέρυσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones μέχρι τα 13 τους χρόνια και ότι θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat, μέχρι τα 18 τους χρόνια.
Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να έχει τηλέφωνο πριν από την ηλικία των 11 ετών, ανέφερε η έκθεση, και θα πρέπει να έχουν συσκευή χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο μόνο πριν από τα 13 έτη.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για τον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών στις οθόνες.