Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν πως παρατήρησαν σε ερευνά που πραγματοποίησαν πως όσοι καταναλώνουν πουλερικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης τριών επικίνδυνων μορφών καρκίνου – μελανώματος, καρκίνου του προστάτη και λεμφώματος non-Hodgkin.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών που βασίστηκαν στην μελέτη παρακολούθησης 475.000 μεσήλικων Βρετανών για μια περίοδο οκτώ ετών από το 2006 έως το 2014, όμως μας γεννούν κάποιες απορίες. Η έρευνα αποκαλύπτει μεν την ύπαρξη ενός συσχετισμού ανάμεσα στην κατανάλωση κοτόπουλου και τον καρκίνο, αλλά δεν εντοπίζει και τα αίτια του συσχετισμού.
Η διατροφή των μεσήλικων Βρετανών αναλύθηκε σε συνδυασμό με τις ασθένειες από τις οποίες νοσούσαν. Περίπου 23.000 εξ αυτών είχαν εκδηλώσει καρκίνο.
Να σημειωθεί δε ότι η κατανάλωση πουλερικών θεωρείται μια υγιής εναλλακτική επιλογή έναντι του κόκκινου κρέατος οπότε ομολογουμένως. Με δεδομένο ότι η μελέτη δεν αναλύει και τα αίτια αυτού του επικίνδυνου συσχετισμού, οι ερευνητές εικάζουν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν αυτόν τον συσχετισμό.
Μια εξήγηση είναι ότι το ίδιο το κοτόπουλο μπορεί να περιέχει κάποιο καρκινογόνο, αλλά μια πιο πιθανή ερμηνεία μάλλον σχετίζεται με τον τρόπο μαγειρικής των πουλερικών.
Να σημειωθεί δε ότι το τηγανητό κοτόπουλο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις των Βρετανών, καθώς και ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση τηγανητών και τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη.
Πηγή :Journal of Epidemiology and Community Health.