Τι δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου μιλώντας στο ραδιόφωνο του SKAI.
Την άποψη ότι θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει στους δήμους τις θεσμικές αρμοδιότητες να εφαρμόσουν ξεχωριστά προγράμματα συλλογής αποβλήτων με στόχο ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του SKAI και στην εκπομπή «Στιγμιότυπα» του Βασίλη Κουφόπουλου.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που κατάδειξε ότι οι κάτοικοι Χαλανδρίου ανακυκλώνουν σε ποσοστό 80%, ο κ. Ρούσσος τόνισε καταρχήν ότι η έρευνα αποδεικνύει πρωτίστως ότι «ο πολίτες όταν είναι ενημερωμένοι και τους παρέχονται εναλλακτικές λύσεις, ανακυκλώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό».
«Εδώ και τρία χρόνια εφαρμόζουμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, και έχουμε καταφέρει οι κάδοι σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων υλικών να φτάσουν στα ίδια επίπεδα.
Μειώσαμε τους κάδους των σύμμεικτων σε 3.000 από 4.500 ενώ οι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών έχουν αυξηθεί από 1.500 στους 3.000. Είμαστε ο μόνος Δήμος σε όλη τη χώρα που έχουμε τοποθετήσει σε όλη την πόλη κίτρινο κάδο για την ανακύκλωση χαρτιού και χαρτονιού», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Τα απορρίμματα είναι κρυμμένος πλούτος
Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κουφόπουλου για το στόχο του Δήμου σε σχέση με τις πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Ρούσσος τόνισε: «Είναι θέμα ευρύτερης διαχείρισης της ελληνικής Πολιτείας και των δυνατοτήτων που δίνει στους δήμους να εφαρμόσουν ξεχωριστά προγράμματα συλλογής αποβλήτων ώστε να μπορούν να κερδίσουν από τα σκουπίδια, που δεν είναι σκουπίδια, αλλά ένας κρυμμένος πλούτος, τον οποίο πετάμε και θάβουμε, με τεράστιες επιπτώσεις για το περιβάλλον.
Εμείς στην κατεύθυνση αυτή έχουμε αναπτύξει από το 2016 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think με το οποίο καταφέραμε να παράγουμε, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, βιοαέριο από τα υπολείμματα των τροφών. Ήδη ένα απορριμματοφόρο του Δήμου κινείται με βιοαέριο».
Αποσαφήνισε όμως ότι απαιτούνται πολλά περισσότερα ώστε το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε όλη την πόλη: «Για να περάσουμε από το πιλοτικό πρόγραμμα σε εφαρμογή σε όλη την πόλη, χρειαζόμαστε πόρους, εγκαταστάσεις, αδειοδοτήσεις… όμως η εμπειρία του έδειξε ότι υπάρχει τρόπος από τα σκουπίδια που πετάμε να παράγουμε ενέργεια. Και αυτό είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και μπορεί να αξιοποιηθεί ευρύτερα.
Όπου έχουμε παρουσιάσει το πρόγραμμα και στην Ευρώπη και στην Κίνα υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτή την τεχνική που δεν είναι καύση, αλλά μια καινοτόμα τεχνολογία για την παραγωγή βιοαερίου με την αξιοποίηση των αποβλήτων των τροφών», υπογράμμισε ο κ. Ρούσσος.
Παρότι όμως απαιτούνται πολλά να γίνουν, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ενθαρρυντική η ανταπόκριση των κατοίκων του Χαλανδρίου και στην ξεχωριστή διαλογή των υπολειμμάτων τροφών. «Έχουμε απλώσει πλέον το σύστημα του καφέ κάδου περιορισμένης πρόσβασης (με κλειδί) σε μια ολόκληρη γειτονιά του Δήμου, περίπου 8.000 κατοίκων, για να δούμε την ανταπόκριση του μέσου πληθυσμού, πέρα από τους εθελοντές που συμμετείχαν αρχικά στο πιλοτικό πρόγραμμα. Η ανταπόκριση των κατοίκων είναι εντυπωσιακή.
Το 45% (!) ανταποκρίνεται στην ξεχωριστή διαλογή των υπολειμμάτων τροφών της κουζίνας. Έχουνε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά υπάρχουν και καλά παραδείγματα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε», κατέληξε ο Σίμος Ρούσσος.