«ΠΟΥ ήδη αποστέλλει προστατευτικό εξοπλισμό σε 57 χώρες και ετοιμάζεται να στείλει και σε 28 ακόμη. Επίσης έστειλε εργαστηριακό εξοπλισμό σε 120 χώρες»
Με πραγματικά πολύ μεγάλες ελλείψεις υλικών και φαρμάκων ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν τον ιό και ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η οργάνωσή του εργάζεται νυχθημερόν για να τους προσφέρει βοήθεια. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει ήδη αποστείλει προστατευτικό εξοπλισμό σε 57 χώρες και ετοιμάζεται να στείλει και σε 28 ακόμη. Επίσης έστειλε εργαστηριακό εξοπλισμό σε 120 χώρες.
Ένας μικρός απολογισμός για τον ιό είναι πως περισσότερα από 125.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από εκατό χώρες και περιοχές, ενώ 4.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP βασισμένο σε επίσημα στοιχεία.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα μιλώντας σε διπλωμάτες στη Γενεύη:
«Η περιγραφή του ως πανδημίας δεν σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να τα παρατήσουν. Η ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη. Oλες οι χώρες θα πρέπει «να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας, την πρόληψη της οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί αλλά δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε πού βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία. Για να σωθούν ζωές οφείλουμε να μειώσουμε την μετάδοση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκουμε και να απομονώνουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πιθανών κρουσμάτων και να θέτουμε σε καραντίνα τις πιο κοντινές επαφές τους
Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να σταματήσετε την μετάδοση, μπορείτε να την επιβραδύνετε και να προστατεύσετε τα ιδρύματα υγείας, τους οίκους ευγηρίας και άλλους ζωτικής σημασίας χώρους – αλλά μόνον αν υποβάλετε σε εξετάσεις όλα τα ύποπτα κρούσματα»