Γ. Πατούλης: «Υποδεχόμαστε με χαρά το ΥΠΠΟΑ στην καινοτόμα δράση μας. Μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία μας θα «απαντήσουμε» με δημιουργικό τρόπο στις νέες προκλήσεις που αναδεικνύονται εξαιτίας της πανδημίας»
Στον 2ο κύκλο του Antivirus Crowdhackathon που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία:
Θέτει ερωτήματα, στηρίζει και καθοδηγεί τους συμμετέχοντες, μέσω μεντόρων-στελεχών του ΥΠΠΟΑ και των εποπτευόμενων φορέων του. Το ΥΠΠΟΑ θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των πρωτοτύπων (proof of concept) των καλύτερων προτάσεων που θα αναδυθούν.
Με αφορμή τη συμμετοχή του ΥΠΠΟΑ ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού στον 2ο κύκλο του μαραθώνιου καινοτομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και το υποδεχόμαστε με χαρά, σε αυτή την καινοτόμα δράση μας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, έχουν προκύψει νέες προκλήσεις για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως μέσα από τη συνεργασία μας αυτή θα τις αναδείξουμε και θα δουλέψουμε για αυτές, με δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο».
H πανδημία και τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή της γεννούν νέες προκλήσεις και ερωτήματα που σχετίζονται με τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», δήλωσε η Υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη, «συνεργάζεται στενά με την Περιφέρεια Αττικής σε μείζονος πολιτιστικού ενδιαφέροντος θέματα. Ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης έχει αποδείξει το προσωπικό του ενδιαφέρον για τον Πολιτισμό, ο οποίος στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, δίνει διεξόδους στους πολίτες που μένουν στο σπίτι. Απαντήσαμε αμέσως στην πρόσκληση του κ. Γ. Πατούλη και αποδεχθήκαμε με χαρά την πρόκληση της τεχνολογικής καινοτομίας που βρίσκεται στον πυρήνα του Μαραθωνίου. Είμαι βέβαιη ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την ανάληψη της πρότυπης δράσης της Περιφερείας Αττικής, ανοίγοντας νέο εποικοδομητικό κεφάλαιο στην αγαστή συνεργασία μας».
Κατά τη διαδικασία της συμμετοχής στο δίκτυο της τεχνολογικής καινοτομίας που αναπτύσσεται μέσω του Antivirus Crowdhackathon τίθενται σημαντικά ερωτήματα, όπως:
Σε μια εποχή που οι πολίτες χρειάζονται πρόσβαση στον πολιτισμό περισσότερο από ποτέ, πώς αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά και λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν από την παρούσα συνθήκη;
Πώς αναπτύσσουμε εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης στον πολιτισμό;
Πώς αξιοποιούμε τον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τον δυναμισμό του σύγχρονου πολιτισμού της, και πώς δημιουργούμε ευκαιρίες για συνέργειες μεταξύ τους μέσα από νέα μοντέλα;
Πώς αναδεικνύουμε με εναλλακτικούς τρόπους μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος;
Πώς προσεγγίζουμε εναλλακτικούς τρόπους παροχής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης; (τραγούδι, μουσική, θέατρο κ.λπ.)
Τέλος, πώς, με αφορμή την παρούσα συνθήκη, μπορούν να αναπτυχθούν μοντέλα μέσα από τα οποία ο πολιτισμός μπορεί να φτάσει σε νέα, δυσπρόσιτα κοινά;