Ιδρύεται διαδικτυακά Σχολή Γονέων με αντικείμενο την εκπαίδευσή τους σε ζητήματα ψυχολογικής στήριξης των παιδιών – Εγγραφές από τις 23 έως τις 29 Απριλίου
Γ. Πατούλης: «Με καινοτόμες δράσεις στοχεύουμε στην ψυχική θωράκιση της οικογένειας και την έμπρακτη στήριξη των πολιτών που αυτή την περίοδο, δοκιμάζονται σε όλα τα επίπεδα»
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δρομολόγηση συνεργειών με το Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.
Αντικείμενο του Συμφώνου είναι η συνεργασία των δύο πλευρών σε ζητήματα που αφορούν και σχετίζονται με την πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών της Αττικής, αλλά και με την εκπαίδευση των στελεχών της Περιφέρειας, καθώς και των εργαζομένων ψυχικής υγείας των φορέων που εποπτεύει η Περιφέρεια και των συνεργαζόμενων φορέων.
Ειδικότερα συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:
– Ίδρυση Σχολών Γονέων Αττικής, με σκοπό την εκπαίδευση-ενημέρωση των γονέων σε θέματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, με έμφαση στις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
– Σχεδιασμός, επεξεργασία και υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων της Περιφέρειας Αττικής, σε θέματα που άπτονται των πεδίων του Τμήματος Ψυχολογίας. Οι δράσεις αυτές θα περιλαμβάνουν δράσεις ενημέρωσης του κοινού, σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης διακρίσεων και ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το σχεδιασμό και λειτουργία θερινών σχολείων με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, συνδιοργάνωση συνεδρίων και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Άμεσα, με σκοπό την ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών της Αττικής, ξεκινούν οι σχολές γονέων της Αττικής, η υλοποίηση των οποίων θα γίνει διαδικτυακά.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το ΕΚΠΑ, δήλωσε τα παρακάτω:
«Εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση και να ενσκύψουμε στα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει και σχετίζονται με το σοβαρό θέμα προστασίας της ψυχικής υγείας όλων μας, αλλά κυρίως των παιδιών. Η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δρομολόγηση συνεργειών με το τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, με σκοπό την ψυχική θωράκιση της οικογένειας. Με το σύμφωνο συνεργασίας θα σχεδιάσουμε άμεσες δράσεις ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των πολιτών μας. Η λειτουργία των διαδικτυακών σχολών γονέων έχουν σκοπό την ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών της Αττικής. Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν».
Οι αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων για τον κύκλο μαθημάτων της περιόδου Μάιος – Ιούνιος 2020 της Σχολής Γονέων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 23 έως 29 Απριλίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα:www.innovationattica.gr
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος δήλωσε:
«Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοιού σε ασθενείς και σε υγιείς είναι πολλαπλές. Το άγχος της νόσησης, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η παρατεταμένη διαμονή των οικογενειών στο σπίτι, είναι μεταξύ των θεμάτων που επηρεάζουν πλέον την καθημερινότητά μας. Οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών καθημερινά προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Η συνεργασία του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη της Προέδρου του κ. Σ. Χατζηχρήστου, με την Περιφέρεια Αττικής αποτελεί σημαντικό βήμα για την προσέγγιση των οικογενειών, των παιδιών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την αποτελεσματική προστασία τους σε αυτή την συγκυρία».
Η Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, καθηγήτρια Σίσσυ Χατζηχρήστου, με τη σειρά της δήλωσε:
«Το Τμήμα Ψυχολογίας ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες και πιεστικές ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία καθώς και στην πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, σχεδίασε και θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα οκτώ διαλέξεων/συζητήσεων με τους γονείς, το οποίο θα φέρει το γενικό τίτλο “Μένουμε σπίτι… και μένουμε καλά”. Οι άξονες του προγράμματος είναι η στήριξη των παιδιών και η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας στην οικογένεια, η ψυχολογία των γονέων κατά την περίοδο της πανδημίας, η γονικότητα σε σχέση με τις διαφορετικές αναπτυξιακές φάσεις των παιδιών και των εφήβων, η δημιουργικότητα και οι διαπολιτισμικές διαστάσεις, καθώς και η ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Μια μεγάλη ομάδα καθηγητών και καθηγητριών του Τμήματος με τους συνεργάτες τους θα υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη δράση».