Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έδωσε βάρος στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων, την κτηνοτροφία και τις εξαγωγές στην προσπάθεια δημιουργίας πυλώνων που θα στηρίζουν μαζί με τον τουρισμό την οικονομία μας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η μεγάλη εθνική προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πιστοποίηση του γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) κι όχι ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ) όπως τώρα ισχύει . Η αρμόδια υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε πως βρισκόμαστε στο στάδιο της κατάθεσης του φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επισήμανε το γεγονός ότι για τον γύρο με ελληνικές πρώτες ύλες (κρέας) θα προβλέπεται επιπλέον (της ένδειξης ΠΓΕ) με ειδική επισήμανση.
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή σε συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της διεπαγγελματικής, της βιομηχανίας κρέατος και των χοιροτρόφων δήλωσε:
«Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια ανηφορική διαδρομή για να κατοχυρωθεί η Ελλάδα ως μοναδική χώρα παραγωγής και προέλευσης του γύρου. Έχουμε, όμως, την ιστορική και τεχνική τεκμηρίωση και κυρίως τη βούληση, που ενδυναμώνεται από την ενότητα, να πετύχουμε. Θέλω για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία και την προσπάθεια».