O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από το 2015 κατατάσσει τα αλλαντικά στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών. Μάλιστα υποστηρίζει πως 50 γραμμάρια την ημέρα επεξεργασμένα κρέατα, δηλαδή αλλαντικά όπως το ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι αέρος , φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%.
Σήμερα πολλές μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι τα αλλαντικά είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Η καθημερινή κατανάλωση έχει συνδεθεί και με άλλες μορφές καρκίνου πλην του ορθοκολικού, όπως του μαστού και του στομάχου, καθώς και με χρόνια προβλήματα στο συκώτι αλλά και με κρίσεις άσθματος.