Η Αγριελιά είναι μια ποικιλία του δέντρου της ελιάς που αφθονεί στις πλαγιές πολλών ημιορεινών περιοχών της Μεσογείου. Είναι ένας ακρόβιος αειθαλής θάμνος μεγάλου μεγέθους ή σπανιότερα μικρό δέντρο, μάλιστα θεωρείται ως ένα από τα κυρίαρχα φυτά των μεσογειακών θαμώνων.
Μέχρι πρόσφατα ήταν ένα παραμελημένο είδος ελαιοδέντρου στην Ελλάδα από τους παραγωγούς λόγω της πικάντικης και πικρής του γεύσης. Όμως μετά από τις έρευνες που ήρθαν στο φως τα πράγματα άλλαξαν .
Στην Ελλάδα, ο θάμνος της αγριελιάς ευδοκιμεί κυρίως στο σύνολο σχεδόν της παράκτιας ηπειρωτικής χώρας, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου καθώς και την Κρήτη.
Στην χώρα μας πλέον θεωρείται ως ένα νέο δασικό προσοδοφόρο προϊόν που μπορεί να κάνει την διαφορά. Το αγριέλαιο περιέχει Ελαιοκανθάλη και Ελαιοσιτάνη δυο φαρμακευτικές ουσίες με 4 έως και 5 φόρες περιεκτικότητα από ότι το παρθένο ελαιόλαδο. Η ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη αποτελούν φυσικές φαρμακευτικές ουσίες που βρίσκονται στο αγριέλαιο, διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες ενώ νεότερες έρευνες παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα για την δράση της ελαιοκανθάλης ως προς την πρόληψη ασθενειών όπως το Alzheimer.
Έρευνα του Τμήματος Φαρμακογνωσίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Έρευνες που γίνονται σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακογνωσίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν και πιστοποιούν, ότι το προϊόν έχει τις υψηλότερες τιμές σε πολικές φαινόλες . Το αγριέλαιο έχει 1000 mg παραπάνω θεραπευτικές ουσίες από τον μέσο όρο των καλύτερων ελαιολάδων (μέσος όρος 250 mg). Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σήμερα το αγριέλαιο κοστίζει από 70 έως και τα 200 ευρώ το λίτρο .
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Σεβίλης για τις ευεργετικές ιδιότητες του αγριέλαιου στην υπέρταση
Πρόσφατη έρευνα από την ομάδα ερευνητών Καρδιαγγειακής Φυσιοπαθολογίας του Τμήματος Φυσιοπαθολογίας του Πανεπιστημίου της Σεβίλης με επικεφαλής τους Δρ Carmen María Vázquez Cueto και Alfonso Mate Barrero, που διήρκησε πάνω από 20 χρόνια στην αναζήτηση των φυσιοπαθολογικών μηχανισμών που σχετίζονται με την υπέρταση καθώς και φυσικών προϊόντων που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της.
Στο πλαίσιο της μελέτης, δόθηκαν σε ποντίκια δύο διαφορετικά μοντέλα διατροφής, ένα με αγριέλαιο και ένα με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Τα αποτελέσματα ανέδειξαν την υπεροχή της διατροφής με αγριέλαιο:
μείωση της αρτηριακής πίεσης στα υπερτασικά πειραματόζωα
μείωση του οξειδωτικού στρες στους οφθαλμούς που προκαλεί η υπέρταση
συνολική μεγαλύτερη επίδραση στη ρύθμιση των συστημάτων που σχετίζονται με αυτό το οξειδωτικό στρες.
Η υπέρταση βλάπτει τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα προκαλώντας υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια. Οι ερευνητές μελέτησαν τις βλάβες στη μορφολογία του αμφιβληστροειδούς στα πειραματόζωα με την πάθηση, οι οποίες φάνηκαν να αποτρέπονται από το αγριέλαιο.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της υπέρτασης σε παγκόσμια κλίμακα (30-45% του γενικού πληθυσμού). Η πάθηση -προκύπτει όταν η συστολική αρτηριακή πίεση>139 mmHg και/ή διαστολική αρτηριακή πίεση>89 mmHg- εκδηλώνεται σε διάφορα όργανα και αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές, νεφρικές, εγκεφαλικές και οφθαλμικές παθήσεις.
Αναφορικά με τις τελευταίες, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και οι αρτηριακές και φλεβικές παρεμβολές στον αμφιβληστροειδή σχετίζονται με συχνότατες οφθαλμοπάθειες όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.