Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος τηλεδιασκέψεων με τις επιτροπές Υγείας των 13 Περιφερειών της χώρας μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλη με αντικείμενο την καταγραφή όλων των ζητημάτων υγείας
Γιώργος Πατούλης: «Αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο που θα κάνει πράξη την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με τις Περιφέρειες να έχουν ουσιαστικότερο ρόλο σε επίπεδο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης»
Με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τηλεδιασκέψεις του Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλη με τις επιτροπές υγείας των 13 Περιφερειών της χώρας. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η καταγραφή των θεμάτων υγείας ανά Περιφέρεια, των καλών πρακτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν.
Στις επιτροπές που έχουν συσταθεί σε όλες τις Περιφέρειες συμμετείχαν οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες υγείας, Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Υγειονομικών Διευθύνσεων, Πρόεδροι Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων, Διοικητές Νοσοκομείων και επιστήμονες.
Πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από εισήγηση του Γ. Πατούλη η οποία υποστηρίχθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ Α. Τζιτζικώστα και το σύνολο των Μελών του Δ.Σ. της Ένωσης.
Τα συμπεράσματα, οι καλές πρακτικές καθώς και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν θα παρουσιαστούν σε ειδική διαδικτυακή ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Γ. Πατούλη το επόμενο διάστημα. Στην ημερίδα θα κληθούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Πολιτικής Ηγεσίας των εμπλεκόμενων Υπουργείων, των Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Ιατρικών Συλλόγων και επιστημόνων.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων αναδείχθηκε ότι το σύνολο των Περιφερειών της χώρας συνέβαλλε με συγκεκριμένα κονδύλια στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην ενίσχυση της πρόληψης καθώς και στην υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης των πληγέντων.
Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε η ύπαρξη κοινών προβλημάτων, (υποστελέχωση υπηρεσιών, έλλειψη προσωπικού, κ.α.), ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών και των Δήμων σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι είναι ανάγκη σε κεντρικό επίπεδο να λαμβάνονται υπόψη και τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής (π.χ. νησιωτικότητα, προσβασιμότητα, ανεργία, κ.α).
Στον πρώτο κύκλο πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στο δεύτερο Κύκλο έγιναν με τις Περιφέρειες Κρήτης, Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.
Γ. Πατούλης: «Οι Περιφέρειες είναι ενεργά παρούσες σ΄ αυτή τη μάχη. Αναγκαία η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου με ενέργειες και δράσεις στις οποίες η Αυτοδιοίκηση θα έχει συγκεκριμένο ρόλο»
Με αφορμή την ολοκλήρωση των τηλεδιασκέψεων ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο με ενέργειες και δράσεις στις οποίες η Αυτοδιοίκηση θα έχει συγκεκριμένο και ενεργό ρόλο.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης τόνισε:
«Οι Περιφέρειες όλης της χώρας διαθέτουν ένα άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο όλο αυτό το διάστημα συμβάλει σημαντικά στην εθνική προσπάθεια. Με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες είμαστε παρόντες σ΄ αυτή τη μάχη. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο κατά τη διάρκεια της Πανδημίας, όσο και στην μετά Covid εποχή είναι ανάγκη να ενισχυθεί προκειμένου να υλοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα που θα μας οδηγήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Βούληση της Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού είναι να συνεχίσει να συμβάλλει έμπρακτα σε αυτή τη μάχη, με την προϋπόθεση να γίνεται πράξη η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Από την πρώτη μέρα της κρίσης έχουμε θέσει όλες μας τις δυνάμεις σε επιφυλακή, ενεργοποιώντας πόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την καλύτερη θωράκιση του συστήματος υγείας, αλλά και με πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Παρόλα αυτά έχουμε περιοριστεί, ως περιφερειακές αρχές σε όρια που μας έχουν τεθεί θεσμικά, τα οποία δεν μας επιτρέπουν να συμβάλουμε με τη μέγιστη απόδοση των δυνατοτήτων και των μηχανισμών που ως Περιφέρειες διαθέτουμε. Περισσότερο από ποτέ απαιτείται μια διαπεριφερειακή συνεργασία και αναδεικνύεται η ανάγκη εφαρμογής της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στην περαιτέρω στελέχωση του υγειονομικού προσωπικού»,.