Οι άρρηκτοι δεσμοί αλληλεγγύης μεταξύ του ελληνικού και παλαιστινιακού λαού, επαναβεβαιώθηκαν, με αφορμή το μίνι φεστιβάλ «Στον καθρέφτη της Παλαιστίνης», που συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού(mέτα), τον πρέσβη του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, με την στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, επ΄αφορμή της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.
Σίμος Ρούσσος :«Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού δεν αφορά μόνο τους Παλαιστίνιους»
«Στους δίσεκτους και σκοτεινούς καιρούς που μας έλαχε να ζήσουμε και που πάντα ξεχωρίζει κανείς με ασφάλεια τους αληθινούς φίλους πρέπει να γνωρίζετε ότι στην πόλη του Χαλανδρίου έχετε γνήσιους φίλους και συναγωνιστές. Ανθρώπους που στέκουν με σεβασμό και δέος απέναντι στη ματωμένη ιστορία, τους αγώνες και τις πολύχρονες θυσίες του λαού της Παλαιστίνης για Λευτεριά και Δικαιοσύνη.
Όχι μόνο γιατί οι πραγματικοί άνθρωποι οφείλουν να αισθάνονται βαθιά μέσα τους σαν δική τους την θλίψη, τον πόνο και την οργή όταν οπουδήποτε στον κόσμο θανατώνεται άδικα ένας άνθρωπος», τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, σε έναν συγκινησιακά φορτισμένο χαιρετισμό, υπενθυμίζοντας ότι το Χαλάνδρι έχει αδελφοποιηθεί με την Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης και ότι Χαλανδραίοι έχουν συμμετάσχει αποφασιστικά σε κινήσεις για τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της αιματοβαμμένης αποστολής του Στολίσκου Ελευθερίας το 2010.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να πιστεύουμε, γιατί πια, ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού δεν αφορά μόνο τους Παλαιστινίους. Αφορά κάθε ελεύθερο άνθρωπο πάνω στον πλανήτη», επιβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλεύτρια του ΜΕΡΑ25, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και τιμής ένεκεν Παλαιστίνια πολίτης, Σοφία Σακοράφα.
Ο πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι, στάθηκε στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που προσέλαβε από τον ελληνικό λαό κατά την εδώ θητεία του και δεσμεύθηκε να επανέρχεται συχνά, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, στη χώρα μας, καθ΄ ότι επίκειται τοποθέτησή του σε νέα καθήκοντα.
Η εικαστικός και πρόεδρος του Δ.Σ. του mέta Δανάη Στράτου εξήγησε το σκεπτικό της διοργάνωσης που με τη διπλή γλώσσα της τέχνης και του πολιτικού επιχειρήματος επιχειρεί να αναδείξει το παλαιστινιακό ζήτημα ως κεντρικό κόμβο του δυστοπικού κόσμου που ζούμε.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, οι πρέσβεις της Βενεζουέλας, Ιορδανίας, Μαρόκου, Σαουδικής Αραβίας και Σουδάν, ο πρόξενος της Αιγύπτου, ο δήμαρχος Σαρωνικού και πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Η ζωηρή συζήτηση των δημιουργών με το κοινό έδωσε την ευκαιρία να φωτιστούν λιγότερο γνωστές πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως η περίπλοκη θέση των Παλαιστινίων ισραηλινής υπηκοότητας, η έμφυλη διάσταση των αντιστάσεων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παλαιστινιακή καλλιτεχνική παραγωγή και άλλα σημαντικά ζητήματα.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ